Jongeren in Nood

Jongeren in Nood bestaat uit een groep van ongeveer 100 alleenstaande jongeren in de leeftijd van 20-25 jaar die tussen de wal en het schip vallen op de huizenmarkt. Voor hen zijn in Bladel geen kleine, betaalbare woningen beschikbaar. Standaard starterswoningen zijn doorgaans veel te groot en daardoor te duur.

Wonen in Bladel

Het Bladelse collectief heeft elkaar eind 2019 gevonden. In hun vriendengroepen zagen ze dat ze allemaal tegen dezelfde barrières op de woningmarkt aanliepen. Ze besloten samen op te trekken: ,,We zijn een vereniging, maar geen officiële. We handelen wel zo”, zegt voorzitter Bohncke. Inmiddels tellen ze zestig leden. Het bestuur belegt voor elke belangrijke keuze een ledenvergadering.

Het banksysteem veranderen, zal niet lukken, beseffen ze. Wat wel kan, is het zoeken naar huizen die wel betaalbaar zijn. Ze baseren zich daarvoor op de Heijmans One woningen die onder andere in Veldhoven geplaatst zijn. Op basis van grondpacht kan er in gewoond worden binnen het budget van 150.000 euro met een maandlast van iets meer dan 400 euro per maand.

“Het begrip starterswoningen klopt niet. Wij hoeven geen huis met drie slaapkamers. Dat geldt overigens ook voor alleenstaande oudere woningzoekende”, schetst Quinten van der Sande (25) een structureel manco in het woonbeleid. “We staan open voor elk ontwerp. We hebben alleen nog betaalbare grond nodig”, zegt hij.

JIN heeft haar oog laten vallen op de Egyptische Poort. Bewoners mochten plannen indienen voor het recreatiegebied aan de Rondweg. Ze hebben daarover met de wethouders gesproken en wachten op een reactie.

Dat is een spannend proces, vindt Maikel Bohncke, die vooral optimisme wil uitstralen: “Wat wij willen, dat kan. Binnen een jaar”, is zijn stelling, die hij ook bij alle raadsfracties verdedigde.

Wilt u nog andere projecten bekijken?